חשבת כל חייך על רעיון או חלום ילדות והחלטת להגשימו ולהקים עסק. מצאת מקום, יצרת מוצר או שירות, שיפצת והחלטת שזהו ניתן להתחיל. אבל החל חוסר הידיעה לכרסם בחלום.
מעל 500,000 עסקים קטנים-בינוניים וחברות פועלות כיום בישראל. מדי שנה נפתחים עוד עשרות אלפי עסקים ובמקביל עסקים רבים נסגרים ולא מצליחים לשרוד. אתגרים יומיומיים כגון קשיי ניהול ניהול, בעיות תזרימיות, בעיות גבייה ובעיקר קשיי הרגולציה והבירוקרטיה הם אלה שמביאים לסגירת השערים.
רגולציה הנה חיונית וחשובה אך כשהיא הופכת לעודף רגולציה יש לכך מחיר כבד שמתגלגל בעיקר על בעלי העסקים הקטנים והבינונים אשר היריעה שלהם קצרה מדי מכדי לשרוד. ממשלת וכנסת ישראל המטירו בשנים האחרונות אוסף חוקים שהכבידו על כל המעגל העסקי והביאה לפגיעה קשה במוטיבציה ובאפשרות לנהל עסק בישראל.
עסק המעוניין לפעול בישראל מחויב ברישיון לעסק, יחד עם זאת דרישת המחוקק כי העסק יפעל על מנת לבחון כי פעילות העסק תואמת את הרשום בבקשה לרישיון וכך נוצר מצב אבסורדי כי העסק לא יכול לפעול ללא רישיון אבל חייב לפעול כדי לקבל את הרישיון.
לבעל עסק חשוב לדעת להיערך בהתאם החל מיום ההקמה ולבצע כל תהליך לאחר ייעוץ והכוונה מתאימים על מנת שלא יקרוס תחת כבלי הרגולציה.
לקוח שהגיע למשרדנו:
הלקוח עולה חדש מצרפת הגיע עם חלום להקים בית קפה פריזאי בתל אביב. הלקוח ללא כל הכוונה או ייעוץ ראשוני, הכין תכניות אצל אדריכלים וניגש למצוא מקום לשכירות תוך שהוא חותם על הסכם שכירות מבלי לשאול את השאלות הנכונות וכך מוצא עצמו בלב לבה של סאגה משפטית מול מחלקת השימור של עיריית תל אביב.
הלקוח הגיע למשרדנו כבר שניתן צו הריסה לעסק והוא היה שקוע בחובות החברה מכוח ערבויות אישיות שנתן.
משרדנו הצליח לצמצם משמעותית את היקף חובותיו והתחייבויותיו, אך בסופו של יום ובשל המורכבות המשפטית אליה נקלע, נאלץ לסגור את העסק.
לו פנה הלקוח כבר טרם החל לעשות פעולה אחת בעסק לייעוץ כלכלי ומשפטי נכון יכול היה להימנע מהליכים משפטיים אשר לא רק היו חוסכים לו כספים רבים אלא מצילים ממש את העסק.
על בעלי העסקים לדעת לבחון כל מצב שאליו הם נקלעים, עם זה חתימת חוזה, התחייבות מול ספקים, העסקת עובדים, התנהלות מול לקוחות, בכל היבט חשוב לדעת לעשות זאת נכון ובזהירות.
החלטת להקים עסק? נהדר, כמה דברים שחשוב לבדוק:
1. הקמת עסק – האם להקים חברה או שאתה עוסק מורשה? מה היתרונות והחסרונות.
2. רישיון עסק – האם העסק שלך צריך רישיון לפעול? מה הפרוצדורה הנדרשת להשגת הרישיון?
3. מקום שכירות אטרקטיבי – טרם סיכום מומלץ לבדוק עם עורך דין אודות המבנה בגין דברים כגון: היתרים, אישורים חיוניים, בניינים לשימור ועוד, תתפלאו כמה הפתעות יכולות להיות בחנות קטנה ומטריפה.
4. הסכם שכירות – מצאת נכס? מזל טוב! עכשיו יש להכין את ההסכם. הסכמי שכירות מלאי מוקשים יש להיזהר בהם ולבנות הסכם שנוח ומתאים גם לאופי העסק. הסכמי שכירות קצרי טווח לא טובים לעסקים בתחום המזון למשל המתבססים על מוניטין.
5. מועד החתימה על ההסכם – שאלות כגון: מי חותם על ההסכם, כמה ערבים, מה הביטחונות וכדומה עלולות ליצור קשיים בהמשך הדרך. גם כאן ליווי נכון יכול לחסוך לך עשרות אלפי שקלים.
6. הבטחת תשלום – התחלת לעבוד בעסק והלקוחות מגיעים, כיצד אתה מבטיח לעצמך את התשלום? על מה צריך להחתים את הלקוח? איך בונים טפסי הזמנות עבודה ועוד.
פורטו לעיל מקצת דברים מניסיוננו לאחר שעזרנו לעשרות ומאות עסקים ובעלי עסקים הן בפן המשפטי והן בפן הכלכלי-פיננסי.
צוות משרדי ואני נשמח לסייע לך וללוות אותך בדרך לעסק מצליח וריווחי.
בברכה,
משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות'