מסחר דיגיטלי ומטבעות דיגיטליים

משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות' מתמחה בתביעות בכל תחומי המסחר השונים לרבות, פורקס, ניירות ערך, חוזים עתידיים, רובוט למסחר, ביטקוין, אלגו-טריידינג, אופציות בינאריות, אג"ח ואג"ח מובנות, תעודות סל, מניות בכורה ומכשירים פיננסים רבים אחרים. משרדנו דואג להתעדכן בכל חידושי המסחר הקיימים וכן הינו בעל ניסיון בתוכנות המסחר השונות ומומחה בזיהוי נזקים הנגרמים גם עקב כשלים בתוכנת המסחר. 
 
ביטקוין- המטבע האינטרנטי חדש
הביטקוין (Bitcoin) הוא מטבע ממוחשב ומבוזר. הוא נוצר בינואר 2009 על ידי סאטושי נקאמוטו כנראה שם בדוי) שכתב את הגרסה הראשונה של הפרוטוקול והתוכנה. מטבעות הביטקוין נשמרים באמצעות תוכנה המכונה "ארנק" הנמצאת במחשב מקומי או על שרת מרוחק. התוכנה מאפשרת לשמור את המטבעות, לסחור בהם או לקנות באמצעותם. מערכת הביטקוין, בהיותה מערכת מבוזרת, אמורה להבטיח שהתשלומים יתבצעו באופן תקין כך שסכום שהועבר בתשלום אכן נגרע מארנק המקור. במספר אתרים ניתן להמיר מטבעות שונים לביטקוין.

הביטקוין, להבדיל ממטבעות "מסורתיים", אינו מופק או מנוהל על ידי ממשלה או בנק מרכזי של מדינה כלשהי. הביטקוין מבוסס על ניהול מבוזר באמצעות מנגנוני הצפנה ורשת תקשורת עמית לעמית. נכון לשנת 2014 ולמרות ניסיונות רבים לשינוי המצב, הביטקוין אינו מוכר באף מדינה ממדינות העולם כמטבע חוקי, דהיינו מטבע שיש חובה להסכים לקבלו כתשלום, ובנק ישראל, כמו גם רגולטורים בארצות הברית, קנדה ואירופה אף הזהירו מפני השימוש בו.
כיום ניתן לסחור בביטקוין כמטבע לכל דבר ועניין בחלק מתוכנות מסחר בפורקס.
 
אלגו טריידינג (רובוט למסחר)
רובוט למסחר הידוע גם בשם אלגו טריידינג הינו למעשה מסחר באמצעות תוכנת מחשב מתקדמת האוספת נתונים ממקורות שונים, מנתחת אותם, ומבצעת עסקאות בעצמה על פי תבניות מוגדרות מראש.
הבעיה עם השקעה מסוג זה נעוצה בעובדה שמרבית התוכנות נכתבות על ידי חברות המסחר בעצמם, אשר דואגות להגביל את המקורות מהן התוכנות שואבות את הנתונים ולמעשה, מדובר בסוג של ניהול תיק השקעות לכל דבר ועניין. שהרי ברגע שהחברה דרכה סוחרים מנתבת את הרובוט לשאוב נתונים ממקור מסוים ולא ממקור אחר, היא בעצם קובעת את אסטרטגית המסחר בה כל תיקי המשקיעים דרכה ינוהלו. חברות אלה למעשה עוברות על יותר מחוק אחד ואילו ללקוחות אין כל מושג כיצד מנוהלת ההשקעה שלהם.

בכל הנוגע להשקעות בתחום הפורקס חשוב להבין דבר אחד, כל עוד הכל מתנהל באופן חוקי וברור יכול כל אחד להשקיע את כספו ואולי אף להרוויח ועל כך אין מחלוקת. הבעיה המתעוררת נוגעת לאי הבהירות וחוסר הרגולציה (חקיקה) בתחום זה. הכניסה להשקעה זו היא קלה, כל מי שברשותו כרטיס אשראי יכול להיכנס להשקעה בפורקס, אך באותה קלות ומהירות הוא יפסיד את כל הכסף שהשקיע מבלי שהבין מה בכלל התרחש ואיך זה קרה לו.
 
בתוך תחום ניירות הערך החלה לפעול בשנים האחרונות פלטפורמת מסחר חדשה העונה לשם מסחר בפורקס (מסחר במטבעות וסחורות). מסחר בפורקס פעל עד לימים אלה ללא כל פיקוח מטעם הרגולטור- הרשות לניירות ערך. מסחר זה בא לידי ביטוי באפיקי השקעה שונים כגון מסחר עצמאי, במצב זה הלקוח סוחר ישירות באמצעות פלטפורמת מסחר המסופקת לו על-ידי אחת מחברות הפורקס. כמו כן, קיים מסחר, הנקרא אלגו-טריידינג, הידוע בכינויו רובוט למסחר, המבוסס על מסחר ממחושב. שיטה נוספת הינה מסחר עוקב שבו המשקיע עוקב אחר חשבונו של משקיע אחר והפעילות בתיקו מועתקת מתיקו של הסוחר העיקרי.

 

חשוב להבין שכל שיטות המסחר הללו אינן מפוקחות ומחייבות ברובן רישיון אשר אינו מצוי בידי אותן חברות פורקס, מצב זה מביא לחוסר בהירות לגבי הדרך בה מסחר בפורקס מתנהל.
 
אופציות בינאריות
אופציות בינאריות (אופציות דיגיטליות) הינה השקעה בנכס בסיס המבטיח למשקיע אחוז תשואה קבוע מראש. כלומר המשקיע יודע כמה הוא יכול להרוויח או להפסיד ובכך מחשב את הסיכון הכספי שלו.
הבעיה עם סוג השקעה זה נעוצה בכך שההפסד כולל את סכום ההשקעה כולו, כולל הקרן. כמו כן, השקעה זו אינה מחייבת ידע ולכן, לעיתים, משוות להימור, בו, למעשה, אין לך שליטה על המתרחש.

בפועל החברות המציעות סגנון השקעה זה משדלות את הלקוחות להשקיע בסכומים גבוהים, מבלי להבהיר את דרגת הסיכון הכרוכה בכך, כאשר התוצאה בדרך כלל ידועה מראש, אובדן כל הכסף שהושקע.
מרבית המשקיעים לא מודעים לכך כי ברגע שאתה נכנס להשקעה אין באפשרותך למכור לפני מועד פקיעת האופציה. כמו כן, השקעה מסוג זה משמשת לרוב לצרכי גידור עסקאות ולא כעסקה בפני עצמה, דבר שמרבית המשקיעים לא מודעים אליו.
 
חשוב לדעת, אם עברתם מקרה דומה, יש מה לעשות וניתן להחזיר לפחות חלק מההשקעה שלכם!
 
Eldar Perez

עו"ד אלדר פרץ בעל משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות' העוסק בתביעות פיננסיות. 08-9583444

גלילה לראש העמוד