כיצד מתמודדים עם הבנק?

תביעה מהבנק

כולנו מכירים את צרור המסמכים  אותו מקבלים בעת פתיחת חשבון בנק ו/או נטילת הלוואה וכיו"ב.
לרוב, אין אנו מייחסים חשיבות לאותם מסמכים ואנו חותמים עליהם מבלי לשים עליהם את הדעת.

האם זה יעזור להתווכח? האם מדובר בטפסים פורמאליים? האם בכל מקרה אנחנו זקוקים לשירות המתבקש?

בעת החתימה על טפסי הבנק נוהגים לעיתים פקידי הבנק להציג לנו את המסמכים בצורה כזו שלא יהיה לנו נוח לראות בעבור מה אנו חותמים וכן לא מיידעים אותנו בכך. הם ידאגו לסמן את המקום בו צריך לחתום באיקס – שחלילה לא נטריח עצמנו בקריאה; הם מדפדפים בקצב מהיר כשאנו נדרשים "רק" לחתום ושלל שיטות כאלה ואחרות.

במצב בו אנו משלמים את חובותינו למערכת הבנקאית, לא מתעוררת כל בעיה מול הבנק. בעיות צצות כשאנו נתקלים בקושי לשלם ואז לפתע מגיעה לפתח ביתנו תביעה מהבנק המבוססת רובה ככולה על אותו צרור מסמכים שעליהם חתמנו. טענות כגון: "…לא ידעתי על מה אני חותם… או לא אמרו לי", לרוב לא מתקבלות בשלב זה ויש להוכיחן.

תביעה מהבנק, להבדיל ממה שחושבים, היא לא סוף העולם וניתן להתמודד עמה.
לאו דווקא מה שהבנק אומר – קדוש, וניתן לסתור טענותיו ו/או להגיע לפשרות ו/או לקזז החוב ו/או צמצום הריביות וכיו"ב.
כך במקרה בו החתימו לקוחה על מסמכים לערבות בלתי מוגבלת בסכום ללא ידיעתה. בית המשפט קבע כי היה על הבנק להפנות תשומת ליבה לסוג הערבות עליה חותמת.
למערכת הבנקאית יש כוח, על כך אין עוררין! 
החכמה היא לדעת שלצד כוח גדול קיימות חובות רבות כלפי הלקוח, אותן לא תמיד מקיים הבנק.

במציאות הכלכלית הקשה הפוקדת אותנו כיום, אנו ערים יותר ויותר לתביעות של הבנק כלפינו. אנו זוכרים היטב כיצד הבנק "בא לקראתנו" ואישר הלוואות ומסגרות אשראי וכעת משגדל החוב שלנו ואין ביכולתנו לעמוד בהתחייבות זו, נוהג הבנק להידפק על דלתנו.
צריך לדעת להתנהל מול המערכת, אין המדובר במשימה קלה כלל וכלל, אך מאידך, רבות הן הדרכים להקל על רוע הגזירה.

מדריך זה בא להקל על אותם אנשים כיצד ניתן להתמודד עם תביעה מהבנק.

תחילה ממתין לנו כתב התביעה בביתנו על ידי שליח או פתק של דואר רשום. חשוב לזכור כי אי איסוף הדואר מהסניף אינו עומד לזכותינו. טענה: "לא קיבלתי את הדואר או לחלופין, לא חתמתי על אישור המסירה", במקרה זה, לרוב לא תופסת בבית המשפט ויכול שייפסק נגדך פסק דין בהיעדר הגנה!

חשוב להירגע, לנשום עמוק (למרות העצבים) ולפעול להגשת בר"ל (בקשת רשות להתגונן), על מנת שלא יחלוף מניין ה- 30 ימים (אורכה להגשת רשות להתגונן ללא הסכמת ב"כ הבנק, ניתנת רק מטעמים מיוחדים). במצב זה חשוב לרשום את התאריך בו הגיעה התביעה.

לרוב, אנו חושבים כי אנו חייבים לבנק בכל מקרה, שכן חתמנו ואין מה לעשות. אל לנו להרים ידיים וחשוב לדעת כי ניתן לפעול לצמצום הנזק והסדרת החוב בצורה נוחה.

ניסיון להסדר חוב מול הבנק– מאחר והשעון מתקתק ואתה נמצא בלחץ, הבנק לא תמיד יהיה מוכן לבוא לקראתך. אל ייאוש, הכן את מלוא המסמכים המעידים על יכולת הפירעון שלך. לעיתים אף ניתן להגיע לפשרה במסגרת הדיון עצמו. בכל מקרה, הגשת בקשת רשות להתגונן והתייצבותך לדיון חשובה ולו בכדי שבית המשפט יישמע מצבך.

במידה ויש לך טענות מבוססות, הכן את מלוא המסמכים הרלוונטיים ועלה טענותייך במסגרת הבר"ל– ככל שחסר לך מסמכים זכותך לפנות לסניף ולבקשם. לעיתים הבנק יציב קשיים וידרוש תשלום בגין מסמכים אלו, תתמקח איתו ותציין כי כל מסמך הקשור לתביעה מחובתו להמציא לך.

בכל מקרה, רצוי להתייעץ עם עו"ד על מנת לקבל הערכה לסיכוייך בטרם תנקוט בצעדים אשר עלולים להיות מוטעים מבחינה משפטית/אסטרטגית. עו"ד טוב אף יכול לסייע לך בכדי להימנע מעיקולים או לסכל עיקולים שכבר הוטלו.

בחרת עו"ד- שיהיה בהצלחה. בעת בחירת עו"ד חשוב לשים לב כי העו"ד בעל המיומנות הנדרשת ובעל ניסיון והבנה בתחום הבנקאות. אל תתבייש לבחון את העו"ד, ולפנות למספר עו"ד. כדי לקנות חולצה, לרוב, הנך עורך סקר אודות מחירה במספר חנויות, לפיכך חשוב ורצוי לערוך סקר אף בין עורכי הדין הפועלים בישראל, בעיקר במצב השורר כיום. ברר עם חבריך, שחוו חוויה דומה וקבל המלצתם בעניין.

בעת הגעתך לעו"ד רכז טענותייך על מנת שיוכל לבחון אותם לעומק. לא תמיד הגשת בקשת רשות להתגונן היא הדרך הנכונה ועו"ד מנוסה ומיומן יוכל לייעץ לך על חלופות אחרות העומדות בפנייך בהתאם למצבך האישי ותוך ייעוץ עם מומחה לבדיקת חשבון הבנק שלך.

* הערה: מאמר זה נועד למידע כללי וראשוני בלבד, ולא נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.

* אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

אלדר פרץ עוד
עורך דין אלדר פרץ

עו"ד אלדר פרץ בעל משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות' העוסק בתביעות פיננסיות: 058-5006444